TREND - Bescheiden, sober en anti-Instagram
#Trends

TREND - Bescheiden, sober en anti-Instagram

Publicatiedatum 7 maart 2022

In samenwerking met trendbureau Francq Colors zijn we bij Henders & Hazel altijd op zoek naar de nieuwste interieurtrends. Bij ons vind je de kleuren, vormen en sferen die op dit moment helemaal in zijn.

Een van de trends van het moment beschrijft het trendbureau als “The Alcove”. Wij leggen je uit hoe die trend zich vertaalt naar interieurdesign.

Allereerst is het nuttig om de naam van de trend onder de loep te nemen als we de trend willen begrijpen. Een alkoof is een nis zonder ramen in een gebouw. Daarom is een alkoof meestal gekoppeld aan een andere ruimte en heeft ze een specifieke functie, zoals bijvoorbeeld een rustruimte. Nog typisch aan een alkoof is dat je er niet naar buiten kunt kijken door het gebrek aan ramen, maar enkel naar binnen. Geen ramen betekent ook geen natuurlijke lichtinval. Wat blijft over? Een donkere ruimte met veel mogelijkheden tot introspectie. En dat is ook exact hoe deze trend zich vertaalt naar interieurdesign.

Onderzoek heeft aangetoond dat meer en meer mensen stress en onrustigheid ervaren als gevolg van de toenemende verwachtingen in de samenleving en de instabiele economische en ecologische situatie die heerst in de wereld. Angst is dan ook een dominante emotie die als een geest in de ruimte rondspookt, en dat is te merken aan het interieur. Donkere kleuren en sobere tinten tekenen de ruimte, maar toch is de sfeer aangenaam. Alles ziet er een beetje duister, grotesk en afstandelijk uit, maar toch straalt de ruimte warmte en gezelligheid uit. Het geheel lijkt tegenstrijdig, maar toch werkt het op een of andere manier.

Eigenlijk passen we in deze trend een slinkse restaurant-truc toe. In vele restaurants wordt het kleurenpalet vaak opzettelijk erg donker gemaakt, zodat de kleuren in het echte leven niet teleur zouden stellen. Dit fenomeen staat in schril contrast met de foodie-cultuur op Instagram, dat in essentie een met kleur overladen schilderspalet is. Door te werken met sobere kleuren als koperrood, grijs en mosgroen en te kiezen voor een combinatie van architecturale vormen bekleed met warme materialen, krijgen we een resultaat dat tegelijk afschrikwekkend en knuffelbaar is. En dat is trendy!

Ook interessant...