Donkere houttypes in je interieur
#Trends

Donkere houttypes in je interieur

Publicatiedatum 22 januari 2024

Donker hout valt op, of je het nu wilt of niet. Een donkere houten tafel, een donkere houten kast of donkere eiken panelen tegen de muur: ze trekken ongetwijfeld de aandacht en maken van je meubels een statement in je woonkamer. Wij leggen hieronder uit hoe je met donkere houten meubels aan de slag gaat in jouw woonkamer.

Donker hout als focal point

Donkere (eiken)houten meubels vind je vooral terug in moderne of industriële interieurs, omdat deze kleur meteen je aandacht trekt. In landelijke of natuurlijke interieurs, waar rust en harmonie een belangrijk element van de uitstraling zijn, zie je veel minder donker hout terugkomen, tenzij als detail. 

Zo kun je bijvoorbeeld met de combinatie van donkere eiken meubels en goudkleurig metaal een industrieel loftgevoel creëren, zoals bij onze collectie City. Deze kastencollectie biedt alles wat je zoekt in een loft-look: een open karakter, fijne metalen grepen en poten en een ruige structuur in het donker eikenhout. 

Bij Henders & Hazel vind je natuurlijk meer dan enkel deze collectie om . Zo is er de industriële meubel- en tafelcollectie Pavie, die twee trends combineert: donker hout en een lattenstructuur. Bij deze collectie kun je kiezen of je de kasten op poten plaatst voor een open gevoel, of rechtstreeks op de plint voor een stoere uitstraling. Daarnaast is er ook nog collectie Ridgefield, die donker eikenhout laat stralen door een combinatie van tafels met organische vormen en meubels met strakke lijnen

Ben je geen fan van industriële meubels, maar wel van modern? Ook collectie Livada heeft een uitvoering in de donkere kleuren Onyx of Choco Brown. Met slechts één donker houten meubel kun je een echt statement piece toevoegen in je interieur, bijvoorbeeld in combinatie met dezelfde collectie in een andere kleur. Of je houdt je interieur helemaal donker, maar in een modern interieur bestaat hier het risico dat het donker hout minder de aandacht trekt - wat natuurlijk wel de bedoeling is!

Tips voor het behoud en onderhoud van donker hout

Om je meubels jaren te laten stralen, is het natuurlijk belangrijk om ze goed te onderhouden. Daarom hebben we per collectie een specifiek onderhoudsproduct ontwikkeld. Deze prodcuten dragen extra zorg voor donkere houten meubels en zijn speciaal ontwikkeld om je hout er altijd feilloos te laten uitzien. Ook is het belangrijk om onze onderhoudsaanbevelingen - die gelden voor alle houten meubels, niet enkel voor donker (eiken)hout  - door te nemen. Hout is en blijft een levend materiaal, dus het is normaal dat hout uitzet en krimpt onder bepaalde omstandigheden. Dit is een natuurlijke eigenschap van hout en is niet te vermijden. 

Combinatiemogelijkheden van donker hout met andere materialen en kleuren in verschillende woonruimtes

Om je donker hout extra te laten stralen, is het essentieel om je interieur hierop aan te passen. Beginnen doe je met een lichte basis. Die zal het contrast met de donkere houten meubels accentueren en je meubels extra laten opvallen. Vind je een hele ruimte in het wit of crème iets te leeg ogen? Je kunt er ook voor kiezen om een accentkleur toe te voegen. Wanneer je dit doet, is het altijd aangeraden om daarna ook verder te werken met de kleurschakeringen die tussen de accentkleur en de basiskleur liggen. Het motto “overdaad schaadt” geldt ook voor donkere kleuren en donkere meubels. Kies je voor een volledig interieur in donker hout, is het bijvoorbeeld niet aangeraden om dit aan te vullen met donkere eiken panelen tegen de muren. Dit kan de ruimte enorm somber doen lijken. Probeer ook niet te veel houtsoorten te combineren. In het begin zal dit niet snel opvallen, maar na verloop van tijd wordt het meestal duidelijk dat deze toch niet zo goed bij elkaar passen…

Donker hout is met vele stoffen en materialen te combineren, maar het is vooral belangrijk om deze aan te passen op de stijl van je woning. Ga je voor industrieel, is een zachte veloursstof of platweefselstof altijd mooi in combinatie met je kasten en tafels. In moderne interieurs zien we daarentegen vaak een wit lederen zitmeubel, of bijvoorbeeld stoelen in een zachte, lichtkleurige boucléstof

Wat zijn budgetvriendelijke manieren om donker hout in mijn interieur te integreren?

Door accenten in donker hout toe te voegen, zoals bijvoorbeeld een wandtafel of kleine bijzettafel, integreer je al snel mooie accenten in donker hout in je interieur. Deze zijn natuurlijk veel goedkoper als een grote eettafel of buffetkast, maar kunnen je woonkamer wel net dat accent geven waar je naar op zoek bent.

Hoe kan ik een gevoel van warmte en gezelligheid behouden in een minimalistische ruimte?

In minimalistische ruimtes met donker hout kan het helpen om slechts één meubel als statement piece in de ruimte te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je de rest van de ruimte nog kunt aanvullen met andere, levendige en felgekleurde accenten, zonder de aandacht af te leiden van het centrale meubel dat moet opvallen. Natuurlijk moet je hier niet mee overdrijven, maar enkele accenten, zoals een decoratief beeld of wandobject, kunnen al heel wat leven in je ruimte brengen.

Hoe verlicht ik het beste het donkere hout in mijn interieur?

Door je accentverlichting subtiel op je meubel te richten, maar niet volledig, kun je het meubelstuk echt doen stralen. Natuurlijk is het nóg beter om te kiezen voor ingebouwde (led)verlichting, die bijvoorbeeld de open vakken van je meubel verlichten. Zo kun je je mooiste decoratie-objecten in de kijker zetten, en wordt daarbovenop ook het donkere meubel geaccentueerd.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor welke ruimte?

In principe kun je met een nieuwe kleur op de muur en een geschikte vloer met elke houtsoort aan de slag in elke ruimte, zolang je trouw blijft aan je woonstijl. Het is echter wel van belang om niet te veel houtsoorten te combineren in één ruimte. Dit kan zorgen voor een niet zo fraai optisch effect, omdat elke houtsoort anders reageert op de omgeving waarin ze zich bevindt. Ook verkleuren enkele houtsoorten sneller dan andere soorten, wat na verloop van tijd voor een niet zo fraai optisch effect zal zorgen.

Meld je aan voor de Henders & Hazel nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste Henders & Hazel nieuwtjes!

Ook interessant...