Het juiste vloerkleed voor je woonkamer kiezen doe je zo!

Het juiste vloerkleed voor je woonkamer kiezen doe je zo!

Publicatiedatum 23 augustus 2023

Hoe kies je een geschikt vloerkleed? Die vraag stellen veel mensen zich wanneer ze hun interieur bepalen. Ga je voor opvallend en kleurrijk, of wil je eerder een vloerkleed dat mooi in je interieur blendt? En past een vloerkleed überhaupt wel in je woonkamer? Met deze concrete tips helpt Henders & Hazel je op weg!

Waar moet je op letten bij het kiezen van een vloerkleed?

Allereerst moet je voor jezelf bepalen waarom je een vloerkleed zou leggen. Is dit wegens praktische redenen, zoals de akoestiek verbeteren of om krassen op je vloer te verbergen? Of is er niet meteen een praktische reden, maar wil je gewoon wat warmte en comfort in je woonkamer of eetkamer toevoegen? Stuk voor stuk geldige redenen om voor een vloerkleed  te kiezen!

Als je de akoestiek in de ruimte wilt verbeteren, kun je best kiezen voor een hoogpolig vloerkleed. Voor een karpet of vloerkleed onder de eetkamertafel, moet je er op letten dat je zeker voor een laagpolige versie gaat.

Ten tweede is het ook belangrijk om naar de vorm en grootte van het vloerkleed te kijken wanneer je de ruimte inricht. In een (middel-)grote ruimte zal een rechthoekig vloerkleed de kamer optisch groter laten lijken, maar wel op voorwaarde dat het vloerkleed uitsteekt naast je zitmeubelen of eettafel. Zorg er dus voor dat je vloerkleed zeker groot genoeg is. Voor een rechthoekige tafel van 200cm groot is het dus aan te raden dat je karpet minimum 220cm groot is. Ook als je de stoelen onder je tafel zet, zorg dan dat het vloerkleed minimum 50cm uitsteekt; zo passen de stoelen zeker onder je tafel op het vloerkleed. In kleine ruimtes kies je daarentegen bij voorkeur voor een rond vloerkleed of een kleiner vloerkleed, zo behoud je de ruimtelijkheid in je woonkamer.

Kleur vloerkleed kiezen: dit is belangrijk

In principe kun je niets fout doen, maar je moet wel rekening houden met de stijl van je interieur.

Heb je eerder een natuurlijke, Scandinavische inrichting met natuurtinten? Ga dan voor een wit vloerkleed, of een vloerkleed met een andere frisse tint of een pastelkleur. Zo behoud je de rust in je interieur. Bij industriële interieurs zien we vaak diepe aardse tinten, zoals petrol, cognac of legergroen. Deze kleuren vloerkleed versterken de stoere looks van een industrieel interieur. In een modern interieur kan een karpet of vloerkleed gelijk welke kleur hebben, zolang je maar kiest voor felle, sprekende kleuren. Wat dacht je van een okergeel hoogpolig vloerkleed?

Meerdere vloerkleden in de woonkamer, kan dat?

Je kunt meerdere vloerkleden in je woonkamer leggen, dat is geen enkel probleem. Ook een apart vloerkleed in je zithoek en eentje bij de eetkamertafel is een mogelijke oplossing. Om van de styling een succes te maken, zijn er wel enkele regels. Zorg bijvoorbeeld voor een gelijkaardige kleurtint en stijl bij 2 of meer vloerkleden, want je wilt niet dat de ruimte chaotisch aanvoelt. Ook is meerdere vloerkleden met verschillende vormen in je zithoek leggen mogelijk, want dit zorgt voor een speels effect! Zorg er wel voor dat de vormen en kleuren overeenstemmen met de stijl van je meubels.

Vloerkleed kiezen: 3 tips van onze specialisten

  1. Om een vloerkleed mooi te houden, moet je vlekken meteen verwijderen als je morst. Dit doe je makkelijk door baking soda te gebruiken, het erop te strooien, (bijna) kokend water toe te voegen, minstens 2 uur te wachten, het water op te deppen (niet wrijven!) en daarna te stofzuigen wanneer het vloerkleed opnieuw droog is. Dit helpt ook om je vloerkleed geurloos te houden! Daarnaast is het aangeraden om je vloerkleed minstens een keer per week te stofzuigen.
  2. Heb je een strak en hoekig interieur? Durf opvallen en deze hoekigheid te doorbreken met een vloerkleed met een organische vorm. Onbewust verander je zo ook de looproute in je woonkamer.
  3. Heb je huisdieren of kinderen? Dan is een effen wit vloerkleed niet aan te raden. Ook een hoogpolig tapijt is dan af te raden. Gemêleerde vloerkleden zijn in dit geval wél aan te raden, want op gemêleerde vloerkleden zijn eventuele vlekken minder goed zichtbaar.

Meld je aan voor de Henders & Hazel nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste Henders & Hazel nieuwtjes!

Ook interessant...