De juiste lampen kiezen voor in de woonkamer doe je zo
#Stylingtips

De juiste lampen kiezen voor in de woonkamer doe je zo

Publicatiedatum 15 januari 2024

Stel je eens een woonkamer voor met enkel spots, zonder enige sfeerverlichting. Modern en strak? Dat zeker, maar ook vaak sfeerloos en saai! Elk type lamp heeft dan ook zijn eigen functie, en kan bepalend zijn voor de sfeer in je woonkamer. In deze blog leggen we je uit welke lamp je op welke plek gebruikt, en waarom. Zo maak jij van je woonkamer in een handomdraai een sfeervol verlichte ruimte!

De verschillende soorten verlichting

Allereerst is het belangrijk om de verschillende soorten verlichting en hun functies te kunnen onderscheiden. Bij Henders & Hazel onderscheiden we 4 verschillende verlichtingstypes: basisverlichting, sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting

Basisverlichting zorgt voor een gelijkmatige lichtverdeling in de ruimte en zorgt dus voor algemene verlichting zonder al te veel contrasten. Spots - mits gelijk verdeeld over de hele ruimte - zijn hiervan een goed voorbeeld, maar je kunt ook een centraal verlichte ruimte bereiken met een mooie vloerlamp die recht naar het plafond schijnt of een grote, centrale hanglamp

Bij het kiezen van je sfeerverlichting is het belangrijk om te zorgen dat de verlichting zacht, indirect en diffuus is. Een dimbare basisverlichting kan daarom ook dienen als sfeerverlichting. De beste sfeerverlichting is niet ultrawit en koel, maar een warm witte en zachte tafellamp of vloerlamp.  

Daarnaast zijn er nog twee andere soorten verlichting - taakverlichting en accentverlichting. Onder taakverlichting verstaan we vooral functionele verlichting, zoals een bureaulamp met gesloten kap. Deze verlichting heeft bij voorkeur een gebundelde lichtstraal. Onder accentverlichting verstaan we dan weer gericht gebundeld licht dat speciaal wordt gebruikt om een of meer elementen uit te lichten, zoals bijvoorbeeld een schilderij op de muur of een standbeeld in een hoek. 

Overwegingen voor verlichting in de woonkamer

Om een goed verlichtingsplan te maken, begin je met het maken van een plattegrond van je woonkamer. Spots zijn niet verplaatsbaar, dus die teken je beter meteen mee in op het plan, tenzij je van plan bent ze niet te gebruiken. Ook de basisverlichting heeft meestal een vast aansluitingspunt, dus bekijk vooraf hoe de lampen van de basisverlichting gericht kunnen worden als basis. Wil je nog wat sfeer creëren, bijvoorbeeld in je tv-hoek of naast je zithoek? Kies dan passende sfeerverlichting die niet te veel kruist met je basisverlichting. Daarna is het pas tijd om eventuele taakverlichting of accentverlichting toe te voegen. Let zeker op dat je niet te veel accentverlichting toevoegt, want dat doet het effect van de verlichting teniet. 

Welke lamp moet ik kiezen?

Nadat je een lichtplan hebt gemaakt op basis van je plattegrond, moet je ook eerst inschatten welk type lamp je gaat gebruiken en op welke manier je deze toepast in de ruimte. Ga je als basisverlichting voor een centrale vloerlamp of een centrale hanglamp? Heb je een apart bureautje waar taakverlichting goed op zijn plaats zou zijn? Een leeshoek waar je wat extra verlichting kunt gebruiken? Een decoratie-object dat je graag zou willen uitlichten? 

Bij Henders & Hazel hebben we alle types verlichting, van klein tot groot! Hieronder lees je meer over onze selectie. 

 

Hanglampen

Hanglampen zijn vaak de grootste aandachtstrekkers in de ruimte, omdat ze vaak centraal in de ruimte gehangen worden. Let er dus ook goed op dat ze hun status waarmaken. Ga je voor een subtiele enkele hanglamp of eerder een hanglamp met meerdere lichtbronnen? In een reeds goed verlichte kamer of boven de salontafels hou je de hangende verlichting best zo subtiel mogelijk, maar in een ruimte met slechts weinig andere lichtbronnen kan een mooie hanglamp een echte eyecatcher zijn.

Staande lampen

Staande lampen of vloerlampen zijn ideaal als sfeerverlichting of accentverlichting, omdat je zowel modellen hebt met een gebundelde, gerichte lichtstraal als met indirecte verlichting. Je hebt zelfs modellen die voor beide geschikt zijn. Er zijn modellen die over je zitmeubels kunnen hangen, maar ook modellen met een centrale lichtbron in het midden van de lamp. Afhankelijk van de functie van de lamp kun je ook het model vloerlamp kiezen dat het beste bij jouw woonruimte aansluit. 

Tafellampen

Tafellampen zijn kleinere lampen die je zowel als sfeerverlichting, taakverlichting of zelfs als accentverlichting kunt gebruiken, afhankelijk van het type lichtbron. Soms is het leuk om een sfeertje te creëren in je woonkamer met een combinatie van decoratie en lampen, maar soms kan een tafellamp ook puur functioneel zijn. Functioneel of niet, wij bieden je heel wat verschillende types tafellampen in heel diverse stijlen

Dimbare verlichting en ledverlichting. 

Natuurlijk wil je dat al deze soorten verlichting - zeker wanneer ze allemaal tegelijk branden - ook nog een beetje energiezuinig zijn. Daarom is al onze verlichting uitgerust met ledlampen en is 80% van alle verlichting dimbaar. Dat is niet alleen goed voor de sfeer en gezelligheid, maar ook voor je energierekening! Zelfs een deel van onze kasten heeft ingebouwde en soms zelfs dimbare ledverlichting. Helemaal mee met de tijd én de ideale manier om de verlichting in je woonkamer écht perfect af te stemmen op elkaar!

FAQ

Hoe kies ik de juiste verlichting in de woonamer?

Door eerst een grondplan uit te tekenen, vervolgens je meubels in de ruimte te positioneren en in te schatten waar de belangrijkste, verlichte accenten moeten komen, kun je makkelijk de juiste verlichting kiezen voor je woonkamer. 

Hoe kies je de juiste hanglamp?

Om de juiste hanglamp voor je ruimte te kiezen, moet je eerst de functie van de lamp inschatten. Moet de lamp per se heel de ruimte kunnen verlichten, of mag deze de ruimte eerder subtiel verlichten? Is er behoefte aan meerdere lichtbronnen, of is een enkele lamp genoeg? Het antwoord op deze vragen bepaalt al grotendeels het type van de ideale hanglamp. Daarna is het alleen nog belangrijk om voor de juiste stijl te gaan. Een moderne lamp met lichtblauw gekleurd glas zou bijvoorbeeld niet mooi staan in een landelijk interieur. Kijk naar de gebruikte materialen in de ruimte en schat vervolgens in of de stijl van de lamp bij de stijl van de woonkamer past. 

Hoe kies je de juiste staande lamp?

Kies vooral eerst waar deze lamp komt te staan. De positie in de ruimte zal bepalend zijn hoeveel licht je nodig hebt en waarvoor deze lamp handig kan zijn. Ook de stijlkeuze is zeer belangrijk. Lampen met een rotan-look, staan bijvoorbeeld goed in landelijke of natuurlijke interieurs, maar helemaal niet goed in industriële interieurs. In industriële interieurs kies je best voor lampen van metaal. 

Hoe kies je de juiste tafellamp?

Bij het kiezen van een tafellamp is het vooral belangrijk om te weten of de lamp als taakverlichting kan gebruikt worden met een geconcentreerde, rechtlijnige lichtbundel of niet. Dient de lamp enkel om sfeer te creëren, kies je bij voorkeur voor een lamp met meerdere lichtbronnen die naar verschillende kanten gericht staan. Daarnaast is de stijl van de lamp ook zeer bepalend en moet deze stijl nauw aansluiten aan de stijl van de andere verlichting en je interieur, ook al is een tafellamp meestal niet zo groot. 

Meld je aan voor de Henders & Hazel nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste Henders & Hazel nieuwtjes!

Ook interessant...