Noortje brengt licht in de duisternis!
#Stylingtips

Noortje brengt licht in de duisternis!

Publicatiedatum 10 februari 2020
Bewerkt op 27 juli 2023

Onze topstyliste Noortje geeft regelmatig antwoord op veel voorkomende stylingvragen. Vandaag geeft ze tips voor een sfeervolle verlichting in huis. “Verlichting is misschien wel het belangrijkste maar ook moeilijkste van je interieur. Het bepaalt voor een heel groot deel de sfeer.”

Basisverlichting

Aangenaam licht in de hele ruimte

Zorg allereerst voor een goede algemene basisverlichting. Deze verspreidt zich gelijkmatig over de ruimte en zorgt voor aangenaam licht zonder grote contrasten. Dit kun je bereiken met spots of door hanglampen die naar alle kanten licht verspreiden. Eventueel aan te vullen met een vloerlamp of tafellamp die naar het plafond straalt.

Sfeerverlichting

Voor de gezelligheid

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat deze basisverlichting dimbaar is. Dan kun je hem namelijk ook gebruiken als sfeerverlichting. Sfeerverlichting is zacht, indirect en diffuus en maken een ruimte intiem en gezellig. Kies voor een warm witte lichtbron en zacht licht. Je kunt diverse armaturen combineren met elkaar. Ook dat geeft je interieur sfeer.

Taakverlichting
Taakverlichting

Om lekker te lezen of te werken

Naast deze twee soorten van verlichting kan het zijn dat je ook nog taakverlichting nodig hebt. Bijvoorbeeld een lamp om bij te kunnen lezen of werken. Om ervoor te zorgen dat deze verlichting niet de sfeer van de rest van je interieur wegneemt, kun je kiezen voor een staande richtbare lamp met dichte kap of bureaulamp. Die zorgen ervoor dat het licht gebundeld blijft en alleen straalt waar je het nodig hebt.

Accentverlichting

Licht uit, spots aan!

Als laatste kun je nog kiezen voor accentverlichting. Wanneer je bijvoorbeeld een mooi element van de ruimte wilt benadrukken. Denk aan een klok of schilderij. Je kunt dit doen door er een richtbare lamp met gebundeld licht op te richten. Let wel op dat je niet te veel elementen gaat uitlichten. Dan verdwijnt het effect hiervan namelijk.

Stap voor stap

Neem de tijd voor een goed verlichtingsplan

Het belangrijkste is misschien wel dat je stap voor stap te werk gaat. Zorg voor je basis- en sfeerverlichting, kijk het een tijdje aan en bepaal dan of je nog wat mist of wellicht nog taakverlichting of accentverlichting nodig hebt.

Hopelijk kun je met deze tips een goede start maken. Heel veel succes!

Noortje

Meld je aan voor de Henders & Hazel nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste Henders & Hazel nieuwtjes!

Ook interessant...