Kleine kamer? Zo laat je hem groter lijken

Kleine kamer? Zo laat je hem groter lijken

Publicatiedatum 11 augustus 2023

Heb je een kleine woonkamer en wil je weten hoe je de ruimte het beste kunt benutten om hem groter te laten lijken? Wij geven je graag een paar tips om zelf mee aan de slag te gaan (en ja, het is echt makkelijker dan je denkt).

Licht, lichter, lichtst

De eerste tip ligt eigenlijk voor de hand: gebruik vooral lichte kleuren. Hoe donkerder je kleurgebruik, hoe meer licht er wordt geabsorbeerd en hoe kleiner je kamer lijkt. Glas, metaal en lichte (hout)tinten weerkaatsen licht en zijn daarom een goed keuze als je een kleine woonkamer groter wilt laten lijken. Zorg daarom ook voor voldoende natuurlijk daglicht van buiten en kies voldoende verlichting, om donkere, schaduwrijke hoekjes in de kamer te vermijden. Ook ton-sur-ton-tinten zijn een goed idee: Eenheid schept ruimte, dus als je muren en meubels één worden, lijkt je kamer vanzelf groter. Daarbij hebben koele kleuren uit zichzelf een fris een verruimend effect, maar ook met warme tinten kun je een licht en rustig geheel creëren.

Ga de hoogte in

Als je een kleine woonkamer hebt, wil je de beschikbare ruimte natuurlijk optimaal benutten. Een makkelijke manier om dat te doen is door de hoogte op te zoeken met wandplanken en hoge wandkasten of opbergmeubels, zoals een boekenkast of bergkast op hoge poten. Op die manier kun je namelijk veel spullen kwijt en bespaar je tegelijkertijd flink wat ruimte op de grond. Als je in je ruimte vooral met verticale lijnen werkt en de vloer zoveel mogelijk zichtbaar blijft, creëer je optisch een ruimtelijk effect, ideaal dus!

Durf groot meubilair te gebruiken

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar in kleine ruimtes kun je soms beter kiezen voor een echte eyecatcher zoals een grote bank, dan voor verschillende kleinere meubels. Door veel kleine meubels te combineren gaat een ruimte namelijk sneller rommelig ogen, terwijl je met een groot statement piece juist rust en dus ruimte creëert - Less is more! Let er wel op dat het meubel goed past in de ruimte en niet krap op de muren staat, want dan kan het juist weer 'vol' lijken. Gebruik dus de hele ruimte en wees ook niet bang om je bank eens in het midden van de kamer te zetten als daar ruimte voor is.

Ga voor ‘luchtig’

Zorg met open elementen, slanke, ronde vormen en hoge poten letterlijk voor zoveel mogelijk lucht in de ruimte. Kies bijvoorbeeld eens een ronde of ovale eettafel. Die neemt minder plek in beslag, zonder dat je zitplekken moet inleveren. Ideaal om ruimte te besparen in je kleine kamer! Open kasten geven ook een ruimtelijk gevoel, mits je ze niet te vol zet. En wat dacht je bijvoorbeeld van salon- of bijzettafels met glas? Die staan niet alleen mooi, maar hebben ook een vergrotend effect, omdat je er letterlijk doorheen kunt kijken. Houd je decoratie rustig en overzichtelijk om je kamer groter te laten lijken. Laat een bepaalde kleur of een motief bijvoorbeeld wat vaker terugkomen. Met functionele accessoires kun je voor een huiselijke sfeer zorgen, zonder dat het geheel onrustig oogt.

Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand…

Het is eigenlijk geen geheim: spiegels vergroten kleine kamers. En daarbij geldt: Hoe groter de spiegel, hoe groter het effect. Maak hier daarom zeker gebruik van als je je kamer groter wilt laten lijken. Dankzij de verschillende vormen en stijlen is er altijd wel een spiegel die past bij jouw interieurstijl en natuurlijk kun je ook meerdere spiegels met elkaar combineren. Zorg ervoor dat je de spiegel(s) in de richting van de open ruimte neerzet of ophangt, óf hang de spiegel tegenover een raam, zodat de spiegel het zicht naar buiten en het daglicht van buiten reflecteert.  

Multifunctionele meubels

Wil je een kleine ruimte groter laten lijken? Let dan niet alleen op het design, maar ook op de praktische kant van je meubels. Multifunctionele meubels zijn eigenlijk een must als je een kleine kamer optimaal wilt benutten, omdat je er simpelweg minder van nodig hebt. Ga bijvoorbeeld voor een uitschuifbare eettafel om plaats te besparen, een kast met uitklapbaar bureau, zodat je een werkplek en opbergruimte in één hebt of kies een bank met praktische opbergboxen. Daar kan super veel in zonder dat het extra plek inneemt. Win-win toch? Ook meubels op wieltjes kunnen heel handig zijn. Zo rol je die ene bijzettafel, die je even niet meer nodig hebt bij de bank, gewoon naar een andere hoek om er een leuke vaas of wat decoratie op te zetten.

FAQ:

Welke kleuren kun je gebruiken om een kamer groter te doen lijken?

Als je een ruimte optisch groter wilt laten lijken, kun je het beste kiezen voor lichte kleuren, die het licht in de kamer weerkaatsen. Daarbij zorgen koele kleuren automatisch voor een fris en ruim effect, maar ook ton-sur-ton-tinten scheppen ruimte, doordat ze eenheid creëren in je kamer.

Wat voor vloer laat de kamer groter lijken?

Een lichte vloer reflecteert het licht dat erop valt en is zijn daarom een goede keuze als je een kleine woonkamer groter wilt laten lijken. Heb je een donkere vloer? Zorg dan dat je meubels op hoge poten kiest en de vloer zoveel mogelijk zichtbaar blijft voor een verruimend effect.

Welke accessoires kun je gebruiken om een kamer groter te laten lijken?

Je kunt allerlei accessoires gebruiken in een kleine kamer, als je de ruimte maar niet te vol zet. Ook voor decoratie geldt dus: Less is more. Ga bijvoorbeeld voor herhaling en laat een bepaalde kleur wat vaker terugkomen om een mooi accent toe te voegen en het tegelijkertijd rustig en overzichtelijk te houden.

Wat is beter: grote of kleine meubels in een kleine ruimte?

Je kunt beter kiezen voor een paar grote meubels dan voor heel veel kleine meubels in een kleine ruimte. Daardoor schep je een gevoel van rust en gaat het niet rommelig ogen. Zorg er wel voor dat je de hele ruimte gebruikt en je grote meubels niet te krap op de muren en op elkaar staan.

Meld je aan voor de Henders & Hazel nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste Henders & Hazel nieuwtjes!

Ook interessant...