Omarm de natuur: transformeer je ruimte met natuurlijke materialen
#Trends

Omarm de natuur: transformeer je ruimte met natuurlijke materialen

Publicatiedatum 22 januari 2024

Natuur in je interieur brengen: in deze gids voor het gebruik van natuurlijke materialen vertellen we je stap voor stap hoe je de natuur in huis haalt. In een maatschappij met een groeiende bewustwording over duurzaam leven is het niet onlogisch dat deze trend met duurzame materialen zich ook doorzet naar interieurdesign. Door het gebruik van de juiste kleuren, materialen en vormen kun je je interieur makkelijk een natuurlijke touch geven!

De opkomst van natuurlijke materialen

We hebben hier bewust gekozen voor een misleidende titel. Hoewel we natuurlijke materialen zoals hout, rotan, bamboe en sisal meer en meer in onze interieurs terugvinden, kunnen we moeilijk echt spreken van een opkomst. Deze materialen in je interieur verwerken is een tijdloze trend die soms wat wegzakt in populariteit, maar nooit helemaal verdwijnt. Deze materialen - met name hout - in je interieur verwerken is van alle tijden. 

Harmonie creëren: natuurlijke materialen combineren

De basis van elk een interieur gebaseerd op de natuur is meestal hout. Onbewerkt hout met een levendige houtkleur is de beste basis. Je hoeft niet in een boerderij of grote hoeve te wonen om deze stijl in je interieur te integreren, maar dit helpt wel voor een groot deel. Materialen zoals terracotta, steen (zoals de bijzettafels Adrian, Colton en Nathan), natuurlijke vezels (zoals de mandenset Abu) en bamboe zijn daarbij een mooie aanvulling om je interieur op en top naturel te maken. Een gekleurde tegelvloer in aardse tinten - zoals te zien in de foto in combinatie met dressette Farmland - kan ook wonderen doen. Ook een parketvloer of tegel met houtlook is een natuurlijk materiaal. Wat ook belangrijk is, is de grove textuur van de gebruikte materialen. Niet alles hoeft perfect afgewerkt te zijn en de materialen mogen er wat ruig uitzien. 

Kleurenpalet: aardse tinten omarmen

De kleuren van je vloeren en op je muren zijn heel bepalend voor de uitstraling van je interieur. Wil je de natuur in huis halen, dan zul je ook kleuren moeten gebruiken die in de natuur voorkomen. Aardetinten zien we vaker en vaker in interieurs terugkomen, en een volledig aards kleurenpalet in combinatie met heel wat groene tinten is dan ook enorm populair tegenwoordig. De combinatie van deze zachte tinten zorgt voor een serene, rustgevende sfeer. 

Natuurlijke accessoires

Om de natuur ook op vlak van decoratie in huis te halen, baseer je jezelf best op de tips hierboven. Met verschillende planten (of kunstplanten, voor iedereen die geen groene vingers heeft) haal je meteen een natuurlijke sfeer in huis die zorgt voor een fris gevoel. Bij ons vind je eveneens heel wat decoratie in aardse tinten om de look compleet te maken. Ook een wollen karpet (of andere accessoires in wol) kan bijdragen aan de natuurlijke feeling in je woonruimte.

FAQ

Wat zijn de voordelen van natuurlijke materialen in huis?

Natuurlijke materialen zijn niet alleen een duurzame, maar ook leefbare keuze. Met hout haal je een tijdloos materiaal in huis dat lang meegaat.

Hoe onderhoud ik de natuurlijke materialen in mijn interieur?

Voor elk houttype hebben we specifieke onderhoudsproducten ontwikkeld die je hout beter helpen beschermen. 

Wat zijn de populairste natuurlijke materialen voor in een interieur?

Met name hout, wol, linnen, steen, jute, rotan en bamboe zijn populaire materialen die vaak in interieurs met een natuurlijke sfeer worden verwerkt. 

Hoe dragen natuurlijke materialen bij aan een duurzaam interieurontwerp?

Je wilt natuurlijk dat je interieur lang meegaat. Hout en steen zijn tijdloze, maar nog steeds hippe materialen die lang meegaan. In tegenstelling tot plastic en kunststof zijn dit geen materialen die gemaakt moeten worden, maar reeds massaal in de natuur aanwezig zijn. Dat maakt van deze materialen een duurzame keuze.

Meld je aan voor de Henders & Hazel nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste Henders & Hazel nieuwtjes!

Ook interessant...