Back to the 70’s: Het retro-interieur maakt een comeback
#Trends

Back to the 70’s: Het retro-interieur maakt een comeback

Publicatiedatum 7 maart 2024

De kleurrijke wereld van de jaren 70 wordt gekenmerkt door levendige tinten, gedurfde patronen, karakteristiek meubelontwerp, opvallende accessoires en unieke verlichting. Ontdek hoe het gebruik van warme tinten, gecombineerd met opvallende geometrische vormen, een onmiskenbaar stempel drukte op het interieurdesign van die tijd.

Hoe de jaren 70-stijl te moderniseren en te integreren in een interieur

Het kleurrijke retro-interieur van de jaren 70 maakt een indrukwekkende comeback in moderne huizen. Met respect voor de kenmerkende kleuren, materialen en vormen van die tijd, kun je een unieke en nostalgische sfeer creëren in je eigen woonruimte. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt met een statement piece, zoals de Zembla 2-zits of 2,5-zits. Ook het Pavie dressoir, met een lattenstructuur in de kastdeuren, of de Chiara hanglamp zijn een ideale toevoeging. Als dat een stapje te ver is, kan de sfeer van de jaren 70 ook worden gecreëerd aan de hand van accessoires, denk bijvoorbeeld aan de Luca vaas. De opvallende texturen en neutrale kleur maakt deze vaas een prachtige toevoeging voor ieder interieur.

Hoe zet ik kleur in om mijn interieur een retrostijl te geven?

Het kiezen en toepassen van de juiste kleuren is een cruciale stap bij het oproepen van die nostalgische retrosfeer in je interieur. Om de levendige sfeer van de jaren 70 te omarmen, zijn warme en uitgesproken tinten essentieel. Denk aan het gebruik van levendig oranje, rijk bruin en trendy avocadogroen om een opvallend kleurenpalet te creëren. Laat deze tinten harmonieus samenkomen op muren, meubels en decoratieve accenten. Zo brengt bijvoorbeeld onze 2-zits Zembla het stoere vintage gevoel in een interieur. Ook eetkamerstoel Olvi in stof Karese is een mooie toevoeging, vooral in de opvallende okergele kleur.

Hoe gebruik ik textuur in mijn nieuwe retro-interieur? 

Overweeg ook het gebruik van retro-geïnspireerde stoffen zoals corduroy of velours in deze kleuren om een nieuwe dimensie toe te voegen aan je interieur. Durf te experimenteren met gedurfde combinaties en creëer een levendig canvas dat de geest van de jaren 70 weerspiegelt. Denk bijvoorbeeld aan het levendige Kyra-kussen met haar levendige texturen en kleuren. Ook de Freddie vaas past er perfect bij met haar streepjesreliëf en vormgeving. Door strategisch gebruik te maken van texturen kun je moeiteloos die unieke retro-vibe in huis halen en een tijdloos statement maken.  

Hoe kan ik de jaren 70-stijl mengen met andere designstijlen zonder dat het er gedateerd uitziet?

Het mixen van designstijlen is een geweldige manier om een eclectisch en toch samenhangend interieur te creëren. Om de jaren 70-stijl naadloos te integreren, kies je voor subtiele accenten zoals een retro-geïnspireerde bijzettafel, denk bijvoorbeeld aan de Billy bijzettafel. Grotere interieurstukken geven de ruimte sneller de juiste sfeer, overweeg daarom ook stukken uit de Pavie collectie, zoals de bergkast of vitrinekast. Houd de kleurenpaletten in balans en combineer de kenmerkende patronen van de jaren 70 met strakkere lijnen van bijvoorbeeld een modernistisch ontwerp. Het sleutelwoord hier is evenwicht; een vleugje retro kan wonderen doen zonder je ruimte gedateerd te laten lijken.

Welke soorten verlichting passen goed bij de jaren 70-interieurstijl?

In de jaren 70 draaide het vaak om opvallende, funky lampen. Overweeg het toevoegen van hanglampen met bolvormige kappen in felle kleuren of lampen met geometrische metalen frames. Denk bijvoorbeeld eens aan de Chiara vloerlamp. Of kies voor vloer- of tafellampen met organische vormen en natuurlijke materialen. Goud- en koperkleurige accenten passen ook goed bij de warme kleurenpaletten van de jaren 70. Zo is de Chiara tafellamp ook een mooie toevoeging. 

FAQ

Wat zijn de kleuren van de jaren 70?

Oranje, bruin en avocadogroen zijn karakteristieke kleuren van de jaren 70.

Wat is typisch retro?

Typisch retro omvat elementen uit het verleden, zoals vintage meubels, opvallende kleuren en patronen, en nostalgische accessoires.

Wat is een retro-interieur?

Een retro-interieur is een interieurstijl die teruggrijpt naar designelementen uit een vroeger decennium, vaak met focus op specifieke periodes zoals de jaren 50, 60 of 70.

Wat bedoelen ze met retro?

Met "retro" bedoelt men het teruggrijpen naar of imiteren van designstijlen, mode of esthetiek uit het verleden, vaak met een moderne twist.

Meld je aan voor de Henders & Hazel nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste Henders & Hazel nieuwtjes!

Ook interessant...