Mijn H&H
favorietenlijst

Mijn favorietenlijst

0
Log in of maak een nieuw account aan om je verlanglijstje te kunnen bewaren.

Stap 2 - HET KLEURENPLAN


STAP 2 - HET KLEURENPLAN

Nu de indeling van de woonkamer gemaakt is, kun je beginnen met het bepalen van sfeer en kleur. Je zult waarschijnlijk eerst wat inspiratie willen opdoen. Dit kan heel goed door middel van het lezen van deze catalogus en door een bezoekje te brengen aan onze woonwinkels.

Sfeer

Maak foto’s of zoek plaatjes, zodat hier op een eenvoudige manier een sfeercollage van gemaakt kan worden. Door middel van deze sfeercollage bepaal je welke kleuren je mooi vindt en welke stijl bij je past. Deze collage fungeert als ‘handleiding’ voor verdere stappen. Zo kan hij heel handig zijn bij het uitzoeken van verf, maar ook bij de aankoop van accessoires is een sfeercollage zeer nuttig. Je kunt je makkelijker aan een stijl houden en bent dus minder snel geneigd om een wirwar aan decoratieartikelen neer te zetten.

Kleur

Niet elke kleurcombinatie is een juiste. Of een bepaalde kleur past in jouw interieur, hangt niet alleen af van persoonlijke smaak, maar ook van de vorm of grootte van een vertrek en de lichtinval. Terwijl een blauwtint je in de ene kamer mee terugneemt naar zonnige zomers aan zee, maakt dezelfde kleur een kamer op het noorden eerder kil. Kleuren hebben effect: op mensen, op elkaar en op de ruimtes waarin ze toegepast worden.

Er zijn verschillende manieren om met kleurgebruik een kamer groter of juist minder groot, langer of breder, hoger of lager te laten lijken. We geven je een aantal belangrijke tips om je keuze gemakkelijker te maken:

  • Donkere kleuren en sterk uitgesproken patronen maken een ruimte optisch kleiner.
  • Lichte kleuren, kleine patronen en effen oppervlakten geven een ruimtelijk effect. Een donker plafond geeft een lage indruk. Als je lange muren donkerder maakt, dan lijkt de ruimte dieper en smaller. Donkerder beschilderde achterwanden geven een ruimte juist een minder diepe indruk. Ligt het vloermateriaal (met richting) in de lengte van de woonkamer, dan werkt dat verlengend. ligt het vloermateriaal (met richting) in de breedte van een vertrek, dan werkt dat verbredend. In de lengterichting geplaatste lijnen op de lange muren werken verdiepend en verlagend. Verticale lijnvoering (niet te breed) zorgt voor een verhogend effect. Lijnvoering, zowel horizontaal als verticaal, kan ook met lichtstralen op muren worden bereikt.


Maar hoe maak ik een goede kleurcombinatie?

Een kleur kiezen is vaak niet zo moeilijk als je denkt. De valkuil zit vaak eerder in het maken van de kleurcombinaties. Een paar suggesties om dit proces wat te vereenvoudigen:

Ton sur Ton: De gemakkelijkste manier om kleuren te combineren is Ton sur Ton. Dit zijn twee of drie tinten van dezelfde kleur. Ton sur Ton creëert rust en harmonie in je interieur.

Contrast: Combineer je kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel, dan spreken we over contrastkleuren. Dit heeft vaak een mooi effect in een grote ruimte of in een kamer die van zichzelf niet al te spannend is. Als je juist niet de kleuren kiest die exact tegenover elkaar liggen, maar de kleur kiest die er net naast ligt ontstaat er nog net een beetje meer spanning in de uitstraling.

Harmonie: Wil je graag wat kleur in huis, maar wel gedoseerd, dan is harmonie de beste optie. Harmonie bereik je door verschillende kleuren samen te brengen, die toch iets gemeenschappelijks hebben. Kleuren die bijvoorbeeld even fel of zacht zijn.

Kleuren palet

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor een bepaald kleurthema, is de volgende stap natuurlijk het toepassen van de kleuren. Denk hierbij aan verf, een snelle en gemakkelijke manier om met relatief weinig inspanning veel te bereiken. Bijkomend voordeel is dat het ook weer simpel te veranderen is. Tevens kun je met verf verschillende banen of vlakken op de muur maken voor een gevarieerd resultaat.

Een andere manier om kleur aan te brengen in je interieur is behang: helemaal terug van weggeweest en hartstikke hip. Alle soorten materialen, kleuren en dessins zijn verkrijgbaar. Natuurlijk hoeft niet de hele kamer behangen te worden, maar een enkel muurtje of een paneel met behang, kan al een spannend resultaat geven.

Stap 3 »